Диван з оббивкою з жаккарда - поради щодо догляду

Сучасний диван поєднує в собі доступну ціну, якість, довговічність і, природно, гарний зовнішній вигляд. Усім цим вимогам чудово відповідає диван з оббивкою з жаккарда. Секрет простий: дивани, виконані з жакардової тканини, вельми зносостійкі (завдяки щільному плетінню ниток), не потребують особливої уваги в процесі чищення та догляду, але крім цього їхній зовнішній вигляд вражає - виглядають вони багато і вишукано.

Диван з оббивкою з жаккарда - поради щодо догляду

Кілька слів про тканину жаккард

Перші згадки про цю тканину з'явилися ще ХVІІ - ХVІІІ столітті - вона була дуже популярна серед знатних людей і вважалася предметом розкоші. Уже тоді її використовували при виготовленні одягу, спального приладдя (білизни, покривал), а також зафіксовано, що жаккард почали застосовувати і в елементах меблів: чохли для пуфів і крісел. І це не дивно, адже ця цупка тканина, яка виходить в результаті переплетення одразу 10 - 15 була справжньою знахідкою того часу - це були передові технології того часу. Але на цьому історія жаккарда тільки починалася і вже 1801 року Марі Жаккар зробив революційне відкриття - він винайшов промисловий верстат для випуску жакардової тканини. Саме йому тканина зобов'язана своїм ім'ям - після цього відкриття в усьому світі й донині вона називається жакардом.

Дивани з жакардової тканини

На сьогодні виробляють дивани з різноманітної жакардової тканини: вони відрізняються не тільки своїм кольором, а й, звісно ж, характеристиками. Для обшивки дивана можуть бути використані нитки як на натуральній основі - льон, шовк, тощо. - так і на синтетичній. Крім того, вельми популярні комбінації синтетичних і натуральних волокон для чохлів диванів, такий симбіоз робить обшивку оригінальнішою та рельєфнішою. Тож навіть за відсутності основного малюнка на тканині його однорідна фактура надає дивану чудового вигляду - адже не дарма, як ми пам'ятаємо, жакард вважався елітною тканиною.

Варто зазначити, що свою славу жакардові дивани здобули не тільки завдяки своїй зовнішній привабливості. Однією з ключових причин, чому люди віддають перевагу жакардовим диванам, залишається їхня незмінна зносостійкість і простота в догляді. До того ж вагомим плюсом жакардових диванів є той факт, що на їхній поверхні практично не утворюються затяжки - щільна тканина всіляко перешкоджає цьому. Жакардовий диван стійкий до потрапляння вологи на його поверхню, а також фактично не пропускає пил (що дуже цінно для алергіків).

Усе вище перераховане безумовно підкреслює сильні сторони диванів, виконаних з жаккарда, але не варто забувати, що і вони потребують догляду та чищення. Піклуючись про тканину обшивки дивана - не допускаючи утворення плям і затяжок - можна бути впевненим у тому, що такий диван прослужить максимально довго.

Догляд за диваном із жаккарда

Догляд за диваном із жаккарда

Насамперед варто пам'ятати, що під час процесу чищення дивана не варто використовувати порошок і відбілювач, які містять у своєму складі спирт. Адже такі засоби для чищення легко можуть пошкодити структуру тканини у жакардових диванів, крім того, використовуючи їх, потрібно бути готовим і до інших не приємних сюрпризів - швидкого вигоряння тканини, знебарвлення і втрати первісного вигляду.

Якщо так сталося і на дивані все-таки утворилася пляма, для її усунення рекомендовано використовувати слабкий мильний розчин. У випадку з більш складними плямами (помада, трава, чорнило або кава) допускається використання слабкого спиртового розчину (але не більш як 10%-го), але після його застосування одразу замойте проблемну ділянку теплою водою.

Коли на дивані утворилася жирна пляма, найкраще відразу прибирати її за допомогою махрового рушника або губки. Завдяки високій щільності тканини жир просто не встигне швидко вбратися і його досить просто прибрати губкою або злегка вологою тканиною. Коли доводиться боротися зі старішими плямами, варто скористатися концентрованим мильним розчином, а після прибирання вологе місце підсушити за допомогою фена або теплої праски (температура до 100°С).

Якщо конструкція дивана дає змогу зняти чохол із жаккарда, то у вас є цілих два способи його чищення:

  • ручне прання в домашніх умовах: температура 25 - 30°С
  • віддати чохол у хімчистку

Якщо ваш вибір зупинився на домашньому ручному пранні, варто пам'ятати, що жакард за жодних обставин не можна сильно терти, вичавлювати і сушити під прямим сонячним світлом. При цьому прасування дозволяється, але тільки з внутрішньої сторони.

Повернутись до блогу