Ми всі вживаємо червоний чай?

Ми всі п'ємо червоний чай? Червоний чай, який ми помилково називаємо чорним, має червоний колір настою. Виявляється, єдиний у світі чай, який може називатися чорним - це Пуер. Деяким сортам цього чаю по 10 - 30 років. Вони дуже цінні і можуть бути дорожчими, ніж витримані коньяки. Справжній Пуер пахне мохом і корою дуба. Спочатку збирачі його обробляють, потім кроплять водою, пресують і закопують в землю. І чим довше він там пробуде, тим буде вважатися ціннішим. У дегустаторів є спеціально обладнане приміщення, де є всі необхідні умови для визначення смаку і якості чаю. Встановлюється подіум у вигляді великого дивану з м'якими подушками і низенькими столиками. По фен-шую пити чай на підлозі не можна, там багато шкідливих речовин «ши». Дегустацію обов'язково треба робити без взуття - такі правила. Такі ж правила і в чайних клубах. Батьківщина чаю - Китай. Ще Лу Юй в своєму трактаті описував, що цим напоєм потрібно насолоджуватися при будь-якій чайній церемонії, будь вона або в гаю, або де-небудь на кораблі, або на затишному дивані в альтанці. Важливим лише вважався вибір партнерів по чаюванню. Це повинні бути люди духовно близькі і заслуговувати на довіру. У чайних будинках пахне сандаловими паличками, при легкому світлі Чайні майстри, зазвичай дівчата, під ніжні мелодії сервірують стіл гостям для церемонії. У Китаї урочистих обрядів чаювання два. Їм по 2 -3 тисячі років. Не дивуйтеся, якщо чайний майстер, втягнувши носом повітря, буде видихати його Вам в піалу з сухою заваркою - це церемонія Пін Ча. Потім він вдихає аромат чаю, який вже зігрітий його диханням. Це вітання чаю. Далі посуд обливається окропом, обводиться пензликом і вихлюпується назад. Перша заварка не п'ється. А друга виливається в зливник. У кожного сорту чаю є своя кількість заварок. Один хороший відразу ж, інший - по шостій-сьомій заварці. Елітні чаї витримують до п'ятнадцяти заварок! А навіщо ж майстер стукає по руці чайничком 9 або 10 разів? Як Ви думаєте? За китайською традицією 9 разів стукають для гостя, а 10 разів - для гості. Після чого чай розливається в піали. Вищою майстерністю чаювання, якій спеціально навчаються, вважається церемонія Гун-фу Ча з використанням особливих піал Ван Бей і стаканчика Сян Бей. Цей обряд для зелених і улунський чаїв. Найдавнішою є церемонія Варка чаю. Жовті чаї з бруньок чайного листа, червоні з солодким присмаком і чорні з сухофруктами - варять! Вони стають насолодою гурманів. Чай в Китаї і у японців - чарівні ліки краси та здоров'я. Для священнодійства потрібно небагато: купити недорого диван, заварити чай і покликати близьких друзів. Приємних емоцій!