Таємниця будинку- скрині.

Таємниця дому - скрині.

Скриня, тайник - це завжди щось цікаве і загадкове, що зберігає в собі чиюсь таємницю.
А ось що таке будинок-скриня або будинок-буфет?
Ще кілька століть тому людей можна було б здивувати розкладним диваном - ліжком, але тільки не фахверковим будинком. Уже кілька століть фахверкові будинки є візитною карткою Європи і прикрашають вулиці старовинних міст Франції, Австрії, Бельгії, Голландії, Швейцарії, а також Скандинавських країн. Особливо славиться ними Німеччина, де цей спосіб будівництва і виник. В англійських провінціях Честер і Йорк, Оксфорд і Странфорд - на-Ейвоні, в затишних курортних містечках Озерного краю розкидані по всій країні охайні села з цілими вулицями старовинних будинків, схожих на скрині чи чудернацькі буфети. Лише в Лондоні дерев'яних будинків практично не залишилося, тому що англійці в ХVІІ столітті почали будувати цегляно-кам'яні будівлі.
А в старовинній частині міста Йорка збереглися навіть середньовічні фахверки, один є з написом - 1434
У наш час велич фахверків беззастережна. Привітно, мило хизуються вибілені стіни, розкреслені дерев'яні балки і візерунчасте різьблення.
А граціозні сережки квіткових кашпо, традиційні ящики з різнобарвною геранню на вулиці і комфортні дивани затишних кав'ярень в середині центральних фахверків так і ваблять туристів в європейську казку.
Чудо німецьких будівельників означає «fach» як секція, панель, а «werk» - споруда, тобто спочатку закладена ідея блочного дизайну. На каркас з дубових вертикальних і горизонтальних балок спирається покрівля. Перший поверх зазвичай робиться з бутового каменю чи цегли, другий прикрашає балкон, а мансарда кожного будинку відрізняється візерунками і флігелем. Всі елементи фахверків виконували функцію як несучої конструкції, так і своєрідної театральної декорації. Орнамент у вигляді літери  Ж означав сонячну символіку і вважався засобом захисту від вогню. Напоказ виставлялося благородство чеширського дубу.  Начинка самих стін будинку була різною, як і в англійській казці про трьох поросят. Однак фахверки виявилися дуже довговічними. Приміром, у Стратфорді - на - Ейвоні зберігся будинок з меблями, де народився Шекспір ??і школа, де він навчався.
Вишукану цегляну кладку фахверкових будівель можна знайти й за стінами королівських замків в Тауері і Віндзорі.
А от відчути естетичну привабливість найкраще, звичайно, де-небудь ввечері за чашкою англійського чаю при легкому світлі бра на м'якому дивані в холі одного з місцевих готелів в шекспірівському кварталі.