Як почистити диван від всіх видів плям своїми руками? Детальна інструкція

Швидкість має значення!

Байдуже, купили ви якісний і дорогий диван, або бюджетний варіант - ніхто не застрахований від випадково розлитої чашечки кави, або келиха улюбленого вина. Після того, як обставини прояснилися, і винуватець був знайдений, неминуче виникає питання «Як почистити диван?». Авже ж, ви можете звернутися за допомогою у клінінгову компанію, але як бути якщо такої можливості з якихось причин немає, або просто не хочеться витрачатися на це? У цій статті ми зібрали всі перевірені способи про те, як позбутися від різних видів плям і бруду на вашому дивані. Перш ніж ми почнемо, хочу зауважити, що боротися зі свіжими плямами набагато простіше, ніж зі старими які вже добряче вїлися. Так що швидкість має значення. Будемо рухатися від простого до складного, тому почнемо з порад що до очищення м'яких меблів від пилу.


Профілактика забруднень

Будь-яке крісло або диван припадає згодом пилом незалежно від оббивки або наповнювача. Особливо ретельно «вбирають» в себе пил вироби обтягнуті флоком, шеніллом, велюром і рогожкою. То ж якщо ви помітили що диван запорошений або починаєте чхати під час його використання - час настав. Важливо знати, що незалежно від візуального стану або вашої особистої думки, раз на рік будь-який диван вимагає капітального чищення щоб уникнути неприємних ситуацій із загостренням алергічних реакцій у вас або ваших близьких. У цьому вам допоможе чистка пилососом або вибивання.


Іноді «слід в історії» краще не залишати

Напевно багатьомзнайома ситуація, коли після прогулянки ваш песик застрибує брудними лапами на диван чи ліжко, або ж спритний малюк залишив свій «слід в історії» на оббивці м'яких меблів. Справитися з такими забрудненнями вам допоможе розчин шампуню з водою змішаний з десятьма краплями нашатирного спирту. Вам достатньо нанести такий розчин на пляму і через десять хвилин промокнути чистою губкою злегка змоченою в тепленькій водичці. Варто повторювати це до тих пір, поки місце не перестане бути мильним.


Котячий наповнювач – ліпший товариш дивана

Іноді доводиться справлятися з неприємним запахом, який міцно закріпивсяза улюбленим диваном. Не повірите, але позбутися від запаху вам допоможе котячий наповнювач для лотку. Рясно розсипте його на поверхні виробу і залиште на годину. За цей час він вбере неприємні запахи і вам залишиться тільки гарненько пропилососити диван. У деяких випадках допоможе просте провітрювання, але тільки не з стійкими або їдкими запахами.


Ох вже жці малюки

Вельми актуальна проблема при наявності в будинку дитини або маленького чотирилапого товариша- позбутися від слідів сечі, яка доставляє купу проблем не стільки плямою, скільки запахом. Якщо це сталося з вашим м'яким виробом, в першу чергу його необхідно висушити. Найкраще для цього підійдуть паперові рушники і фен. Потім пройдіться по поверхні мильним розчином і знову висушіть його. Після цього приготуйте слабкий розчин марганцівки блідо-рожевого відтінку і пройдіть по проблемному місцю що б його дезинфікувати. Варто відзначити, що цей методпідійде тільки для меблів з темним відтінком оббивки. Якщо у вас світло сірий, бежевий або білий диван - марганцівка залишить на ньому сліди.


Іноді трапляється так, що з дивана необхідно видалити сліди крові. Зі свіжою плямою допоможе впоратися чиста губка і холодна вода. Якщо у вас диван світлих тонів, в воду варто додати столову ложку оцту і після обробки дивана таким розчином доведеться ще раз обробити виріб мильним розчином, потім залишити його хвилин на 5-10, після чого змити.

Якщо пляма не свіжа, впоратися з неюдопоможе таблетка аспірину, розчинена в склянці води. Змочіть ватяний диск в рідині і пройдіться по плямі.

Вивести пляму від жиру можна! Потрібно оперативно засипати його крохмалем, сіллю або содою, після чого залишити її на кілька хвилин. Далі слід затерти її губкою попередньо змоченою в засобі для миття посуду. Через п'ятнадцять хвилин змийте все чистою водою.


Як вивести слід від червоного вина?

Найскладніше виводяться плями від червоного вина. Тільки пролите вино потрібно відразу промокнути паперовою серветкою або рушником, при цьому ні в якому разі не розтирайте його. Оперативно засипте на 15 хвилин пляму сіллю що б вона абсорбувала всю вологу. Потім видаліть сіль за допомогою щітки, а пляму протріть серветкою попередньо змоченою в горілці або спирті. Що б уникнути нових плям, потрібно буде намилити суху пляму і пройтися по ній щіткою.

Піком майстерності, звичайно ж, буде видалення жуйки з дивана. Авже ж, був би диван поменше, ми б поклали б його у морозилку і ніяких проблем. Але, на жаль, мало хто має в своєму розпорядженні такого розміру морозилку! Тому нам допоможуть кубики льоду, які потрібно прикласти до жуйки поки та не затвердіє. Коли це станеться зніміть гумку тупим боком ножа. При необхідності, можна підчистити залишки вологою мочалочкой або серветкою.


Якщо ви є щасливим володарем шкіряного дивана, багато які з цих проблем для вас вирішуються простою губкою, водою або спиртом, який підійде для видалення слідів вина або кулькової ручки. А ось спосіб як освіжити зовнішній вигляд вашого вироби зі шкіри або шкірозамінника на якому згодом з'явилися потертості буде для вас не зайвим. Для цього досить збити кілька яєчних білків, змочити отриманою рідиною шматочок бавовняної тканини або марлі і нанести його на диван. Замінити яйця може і молоко. Така не складна процедура не тільки позбавить диван дефектів, але і додасть йому блиску.

Як ви могли помітити, складні на перший погляд проблеми вирішуються не складно і не затратно. Як правило, все необхідне є у вас під рукою. Тому не поспішайте впадати у відчай, якщо з вашим диваном трапилася неприємність, швидше за все ви зможете йому допомогти власноруч вдома.